Texelverhalen

De Slufter uniek door eb en vloed

De Slufter uniek door eb en vloed

Unieke luchtfoto van De Slufter in 2015

De eb en vloed in dit natuurgebied maakt De Slufter op Texel zeer uniek. Nergens op aarde dit natuurverschijnsel bekend in zo'n groot natuurgebied. Na het lezen van dit verhaal kijk je met andere ogen naar dit prachtige natuurgebied.

In het kort:

  • 1400 voetbalvelden groot
  • kreek met eb en vloed
  • zoet en zout water
  • vol water bij storm
  • altijd anders, altijd mooi

Uitkijkpunt (Rolstoeltoegankelijk)

Sinds een aantal jaren is het Slufterduin waar je overheen gaat om De Slufter bezoeken ook voorzien van een stenen pad. Hierdoor kun je met rolstoel of rollator rustig via het pad het slufterduin betreden zonder hiervoor de Sluftertrap te beklimmen. De klim naar boven wordt beloond met een prachtige panorama over 700 hectare natuurgebied: DE SLUFTER!

DeSlufter panorama iphone 980

Kun je wandelen of hardlopen? Beperk je dan niet tot het genieten van het uitzicht om hierna weer verder te gaan. Je doet jezelf dan schromelijk te kort. Ik daag je uit. Trek je wandelschoenen of je laarzen aan en geniet van dit unieke natuurgebied In de zomer kun je het schoeisel ook uitlaten, mischien kun je dan wel genieten van zwarte voeten... Heerlijk natuurlijk!

Meer rolstoeltoegankelijke natuur op Texel

Het unieke van De Slufter

Het bijzondere van De Slufter is de open verbinding met De Noordzee. Bij vloed (als het water omhoog komt) stroomt vers water door de kreek 'De Slufter' in. Het water loopt bij elkaar wel drie kilometer het natuurgebied in. In het verse water zitten allemaal kleine zeediertjes en pankton. Dit is weer voedsel voor vogels en wormen die in dit natuurgebied leven of langskomen. Bij eb (als het water weer zakt) stroomt het water weer terug naar de zee.

De invloed van de natuur levert unieke beelden op van De Slufter

Het is bijna twee keer per dag eb en vloed. Het natuurgebied De Slufter van zo'n 700 hectare (gelijk aan 1400 voetbelvelden) wordt zo dus ook twee keer per dag voorzien van nieuw voedsel via het water.

De Slufter vol water

Bij noordwesterstorm in combinatie met springtij (exra hoog water) stroomt bijna het hele gebied onder water. Bij eb stroomt het water weer door de sloten en kreekjes naar de zee terug. Dit wordt ook wel de schoonmaak van De Slufter genoemd. Al het losse helmgras, maar ook afval komt met de vloed mee valt neer op de vloedlijn. Dit gebeurt soms een paar keer per jaar. Lees ook het beeldverslag over 'De Slufter vol water'.

Een uniek gezicht als De Slufter vol water staat!

De planten en struiken in het gebied krijgen dus regelmatig zoet regenwater en zout zeewater. Hierdoor is een uniek natuurgebied ontstaan. Je komt er pas achter hoe speciaal het is om er gewoon zelf naartoe te gaan. 

De Slufter vol water op Social media

Halve Marathon hardlopen in De Slufter

Meestal kun je op de meeste plekken je voeten droog houden, mocht dit toch een keer anders zijn? Ik zou het hardlopen in De Slufter er niet om laten. Of je nu vanaf de 'Texel-kant' komt, via het kogerstrand (Paal 21), of vanaf paal 28 naar paal 25 loopt, het blijft een geweldige ervaring. Als je enige loopervaring hebt kun je zo een halve Marathon weglopen en rond De Slufter. Zie hiervoor bijvoorbeeld mijn rondjes op Strava:

Wandelen in De Slufter

Vanaf het uitkijkkpunt kun je zo naar de Noordzee wandelen. Dit is slechts twee kilometer ver. Reken wel op een uurtje wandelen want je moet ook terug! 

 DeSlufter wandeling iphone 980

Sla je bij zee links af en loop je anderhalve kilometer over het strand.

Ga dan linksaf de het pad van De Muy in. Na zo'n twee kilometer door dit prachtige natuurgebied kom je weer bij de duinenrij terecht. Ga opnieuw naar links richting De Slufter. Uiteindelijk ben je weer terug bij het begin. Je wandeling was ongeveer 7 kilometer. Hoe lang je er over deed? Dat mag je zelf weten, als je maar geniet!

Mooiste plekje op aarde

De smaak te pakken? Maak het nóg specialer en bekijk De Slufter ook eens vanaf de andere kant. Fiets of rijd naar Paal 28. Ga naar het Noordzeestrand. Sla linksaf. Maak een strandwandeling van ongeveer drie kilometer. Je komt dan uit bij de andere kant van De Slufter. Daar staat net naast of ín de kreek De Slufter strandpaal 25. Het filpmje hierna brengt je van deze paal naar het mooiste plekje op aarde. 

Sla je voorbij het laatste duin (bij paal 25 dus) linksaf tot je aan de afzetting komt waar het pad door de duinen start. Het eerste duin waar je nu overheen gaat geeft je opnieuwe een uniek uitzicht over de Noordzee, De Slufter-kreek en het hele natuurgebied van De Slufter.

DeSlufter Rechts IMG 1746 1

De wandeling die hierna volgt brengt je door dit schitterende natuurgebied terug naar je startpunt. Deze wandeling is ongeveer zes kilometer, maar kun je gerust twee uur over doen!

Hotelletje pakken? 

Uitgerust wakker worden met uitzicht over de landerijen, duinen en richting het wad? Heerlijk ontspannen in Spa Woolness of in een superior suite met privé terras en sunshower? Op nog geen tweeëneenhalve kilometer bij dit schitterende natuurgebied kun je je lekker later verwennen in Boutique Hotel Texel. Dat alles midden op Texel. Daarnaast ben je op 4 km afstand van badplaats De Koog en het waterdorp De Cocksdorp.

Meer over Texel

VVV Schapenboet de Nederlanden400 NatuurhuisjeDenHoorn400

Unieke luchtfoto van De Slufter in 2015

Social media

Image

Social media