Texelverhalen

De Slufter vol water

De Slufter vol water

De Slufter vol water gezien vanaf de sluftertrap

Bij de combinatie van storm en springij  komt De Slufter regelmatig vol water komt te staan. Meestal is het een combinatie van storm en springtij die dit unieke natuurgebied onder water zet. De Slufter krijgt dan een enorme schoonmaakbeurt. Dij Storm Dudley stond de Slufter vol water zonder dat het springtij was. Hoe het de dag erna was tijdens storm Eunice weet ik niet omdat het het code orange was.

de zoutwateroverstroming waarmee is door de loop der jaren een bijzondere vegetatie van planten en dieren ontstaan. In dit artikel vooral een aantal recente overstromingsfoto's en filmpjes van van De Slufter vol water.

De Slufter vol water bij storm Corrie 

Op 31 januari 2022 trok storm Corrie vanuit het noorden over Nederland. Texel kwam hierbij flink in het nieuws omdat er een kortbekzeekoet (zelfzame dwaalgast) op het eiland belandde. Vanwege de verwachte wind in combinatie met springtij heb ik voor het donker werd een bezoek aan De Slufter gebracht, en ja hoor! Ruim voordat het hoog water was, stond het natuurgebied al vol water!

Reel van De Slufter vol water tijdens Storm Corrie

Bekijk hier de reels op Instagram.

Ik ga er morgen heen! (See-No-Evil Monkey on Apple iOS 14.6)

Tijdens vloed stroomt De Slufter vol water, dit duurt ongeveer zes uur. Tijdens de ebstroom loop De Slufter weer leeg. Ook dit duurt ongeveer zes uur. Wil je dit dus zien, dan moet je het ijzer smeden als het heet is. Je moet er dus snel bij zijn. Mensen die reageren met: "Geweldig, morgen gaan we snel even kijken!" komen dus te laat. Het is nu of nooit, als de Slufter vol water staat. Natuurlijk zijn er nog paadjes genoeg waar je wadend doorheen zou kunnen, maar de inmense watermassa die je op de hierboven ziet lijkt na een paar uur weer te zijn verdampt.

Ketsnatte paadjes nadat de slufter vol water stond

Prima om een dag later naar De Slufter te gaan. Let wel op waar je loopt! Op op sommige paadjes heb je mogelijk (lies)laarzen nodig. Een geweldige belevenis!

Daar hebben we vorig jaar nog gewandeld! 

Als je De Slufter kent zoals je er op een mooie zomerdag doorheen wandeld is het te begrijpen dat je met verbazing kijkt naar de beelden van een volle slufter.

De Slufter is meestal droog, een prachtig wandelgebied!

Het regent dan ook vaak reacties zoals: 

  • Check dit dan!
  • Hier hebben wij toen gelopen. Nu staat het vol water! 😲😲
  • Hier even geen slootje springen!
  • Kijk daar liepen wij geregeld!
  • Dat stuk zee hebben wij toen gewandeld! 😲
  • Kijk al dat water!! Wij hebben daar toen heerlijk gewandeld!! 😱

 

Bij De Slufter Noord komt het water naar binnen

Hieronder zie een filmpje van De Slufter gezien van af het duin wat je kunt bereiken vanaf Paal 28. Het is bij elkaar zo'n zes kilometer wandelen (heen en weer). In verband met het broedseizoen is dit pad door de duinen alleen van september tot en met februari beschikbaar. Buiten deze periode staat De Slufter overigens zelden vol water.

Volgend jaar nemen we de trap op deze manier!

Tijdens storm Dudley (woensdag 16 februari 2022) stond de Slufter opnieuw vol water. Maar deze keer ben ik begonnen met filmen vóórdat ik de Sluftertrap beklom. Dit filmpje gaf weer veel spontane reacties en is nu (binnen 5 dagen) al 405.000 keer bekeken! Mooi om te zien hoe mensen gelijk weer zin krijgen om weer naar Texel te gaan

 Reel van De Slufter vol water tijdens storm Dudley

Bekijk zelf alle reacties op dit filmpje.

Meer over Texel

 

VVV Schapenboet de Nederlanden400 NatuurhuisjeDenHoorn400

De Slufter vol water gezien vanaf de sluftertrap

Social media

Image

Social media