Texelverhalen

Uitkijken op Texel

Uitkijken op Texel

Uitkijken op Texel vanaf Bertusnol

Uitkijken op Texel, niet uit angst maar genietend van de mooiste uitzichten. Elke plek met z'n eigen bijzondere kiekjes.

Uitkijken over De Slufter

Kun je wandelen of hardlopen? Beperk je dan niet tot het genieten van het uitzicht om hierna weer verder te gaan. Je doet jezelf dan schromelijk te kort. Ik daag je uit. Trek je wandelschoenen of je laarzen aan en geniet van dit unieke natuurgebied In de zomer kun je het schoeisel ook uitlaten, mischien kun je dan wel genieten van zwarte voeten... Heerlijk natuurlijk!

Slufter 980breed

Het uitkijkpunt is rolstoel toegankelijk. Naar zee en terug kan al in een uurtje. Maar er is nog veel meer te beleven in dit unieke natuurgebied!

Lees hier alles over De Slufter 

Bertusnol vernoemd naar vogelwachter

Het gaat hier over een duin (nol) die vernoemd is naar Bertus; een van de eerste vogelwachters van Staatsbosbeheer. Vanaf deze hoge duin kon hij het natuurgebied De Muy goed bekijken. Indien nodig kon hij makkelijk ongewenste wandelaars opsporen die tijdens het broedseizoen de meeuwenkolonie kwamen verstoren. Begin je een natuurwandeling vanaf het parkeerterrein bij Paal 21 een rondwandeling door de duinen start (ruim 5 km), is de kans groot Bertusnol op je route treft. Dit uitkijkpunt is niet rolstoeltoegankelijk. Na zo'n 60 traptreden kun je genieten van een schitterend uitzicht.

Artikel Uitkijkpunt Bertusnol IMG 0216 1

Kijk je naar het noorden dan zie je bij Helder weer over de duintoppen heen de Noorzee. Hardlopers opgelet: Heerlijke oefening voor een heuveltraining! Een échte kuitenbijter! Als je met helder weer meer naar het noordoosten kijkt dan zie je aan de horizon zelfs de vuurtoren staan. Dit is hemelsbreed een afstand van bijna tien kilometer!

Artikel Uitkijkpunt Bertusnol zicht op de vuurtoren bij helder weer!

Uitkijken van af de De Hoge berg op Texel?

Met 15 meter boven de zeespiegel kun je niet echt spreken van een berg, laat staan van een hoge berg. Toch moet je als je op de boot zit maar eens opletten als je richting Oudeschild kijkt, je ziet dan een lichte verhoging aan de horizon. Dit is de Hoge berg. Ik nodig je uit om met je wandelschoenen eens wat kilometers te maken op en om de Hoge Berg. Het landschap met z'n vele tuinwallen geeft de natuurliefhebber die ook van vergezichten kan genieten alle ruimte om te genieten. Vanaf het prille voorjaar kun je hier extra genieten van de vele lammetjes die hier ronddartelen.
Artikel DeHogeBerg DSC08922 1

 • Voor of na een bezoek aan de Texelse Bierbrouwerij kun je een wandeling starten op het Skillepaadje. Deze loopt helemaal door naar Oudeschild. Lang dit paadje ligt een sloot waar in de VOC-tijd het water uit de Wezenputten werd vervoerd voor de vloot die voor de Reede van Oudeschild lag. Dit water was zó zuiver dat het wéken lang goed bleef, tot er bij Kaap de Goede Hoop in Zuid Afrika pas weer nieuw vers water gehaald hoefte te worden. Als je een stukje hop dit weggetje loopt kun je ook al rechtsaf slaan. Hier loop je over het gras tussen de tuinwallen door over de hoge berg. Lekker genieten van het uitzicht over het zuiden van Texel. Met helder weer kun je over de Waddenzee heen Den Helder zien liggen.
  Artikel DeHogeBerg DSC08816 1
 • Bij de Bosjes ter hoogte van de splitsing Zuid Haffel / Schansweg begint ook een pad (Oostwaarts). Na een klim van ene paar honderd meter kom je bij een ronde tafel waarop ooit duidelijk pijlen stonden richting de verschillende dorpen van Texel. Met een beetje inbeelding kun je dit er zelf wel bij verzinnen.
  Artikel DeHogeBerg DSC08786 1
 •  Wandel je langs over het 'Doolhof' vergeet dan niet om even door de bosjes te lopen. Hier vind je onder andere 'de zeven pannekoeken' met een inmense stoel. Ga even lekker zitten en neem hierna een van de paden aan je linkerhand. Op een gegeven moment krijg je een prachtig vergezicht op 'Oudeschild'. 
  Artikel DeHogeBerg DSC08911 1
  Vergezichten van Oudeschild.
  Artikel DeHogeBerg DSC08927 1

De Hoge berg; VO-school

De Hoge Herg is ook een VO-school. De enige VO-school op het eiland en biedt een breed aanbod van vmbo basis, vmbo kader, mavo, havo en vwo. Zo'n 700 leerlingen bezoeken momenteel De Hoge Berg.

Loodsmansduin als uitkijkpost

In de tijd dat we nog loodsen hadden, werd er vanaf de hoge duinen uitgekeken over zee of er werk aan de winkel was. Op een van deze duinen bij Den Hoorn, aan de Witteweg werd kort voor de Tweede Wereldoorlog een bunker gebouwd door het nederlandse leger. Later is dit omgebouwd naar een uitkijkpunt. Zeker een aanrader als uitkijkpunt, helemaal als de bollevelden rond Den Hoorn volop in bloei staan. Het wandelpad naar deze duintop kun je vervolgen met een heerlijke duinwandeling naar Strandpaal 9.

Artikel Uitkijkpunten Loodsmansduin IMG 9753 1

 

Uitkijken naar Texel of op Texel?

Hoe groot is het verschil. Het erover hebben of er zijn! Bekijk Texel eens van een andere kant. Ga eens op zoek naar een ander plekje bijvoorbeeld in een Natuurhuisje.

VVV Schapenboet de Nederlanden400 NatuurhuisjeDenHoorn400

Via onderstaande linkjes kom je bij heerlijke hotels op Texel:

Uitkijken op Texel vanaf Bertusnol

Social media

Image

Social media