Texelverhalen

HELP: Schaap op de rug!

HELP: Schaap op de rug!

Schaap in nood!

Een schaap op de rug? Alles aan de kant, eerst helpen! Er is een dier in nood. Help je niet (snel) dan gaat ze dood!

Hoe komt een schaap op de rug?

Op een regenachtige dag gaat een zwanger schaap, zwaar van het water even liggen rusten. Precies in een kuiltje... heerlijk achterover zou je denken. Maar na een uurtje komt ze niet meer overeind. Deze rust kan haar dood betekenen.

Drachtige (zwangere) schapen komen het vaakst op de rug terecht. De combinatie van een dikke wintervacht en met regenachtig weer, een kuiltje in het weiland of een stevige windstood kan ervoor zorgen dat een schaap op z'n rug terecht komt. Als dit eenmaal is gebeurd, kunnen ze zonder hulp niet meer terugdraaien omdat ze topzwaar zijn. Verschillende rassen zoals de Texelaar zijn hier extra gevoelig voor omdat ze zo'n brede rug hebben.

Wat zijn de gevaren?

Schapen horen bij de herkauwers. Ze hebben 4 magen: pens, lebmaag, boekmaag en netmaag. Als het dier op de rug ligt, kan het gas dat de pens aanmaakt er niet uit omdat hij niet zoals gebruikelijk kan boeren. Hierdoor gaat het gas uitzetten en worden de longen verdrukt. Tenslotte stikt het schaap. Daarom is het belangrijk om het schaap zo snel mogelijk, en op de juiste wijze uit deze dodelijke positie te bevrijden!

Voorbeelden: 

In december 2021 zag een van m'n dochters een schaap op de rug liggen. Daar ben ik snel naartoe gerend, het was tegenover ons huis. Onderweg m'n telefoon gepakt dit filmpje (Instagram) gemaakt. Eigenlijk is het nóg beter om het schaap wat langer op z'n kont te laten zitten.

In Januari 2022 lag er wéér een schaap op z'n rug. Wat er hiermee gebeurde? Bekijk de reel op Instagram.

Hoe haal je een schaap van zijn rug?

Ga naar het schaap toe. Schrik niet als het heftig begint te bewegen of te schoppen. Dit is het enige wat het radeloze dier wat in doodsnood is nog kan doen.

  1. Praat rustig tegen het dier en ga voor het schaap op je knieën zitten. Z'n kop ligt in je schoot.
  2. Pak nu de voorpoten vast en trek hem langzaam langs je lichaam omhoog totdat het schaap op zijn kont zit. Let erop dat het het schaap NIET vanaf zijn zij overeind helpt!
  3. Blijf nu achter het schaap zitten en houd hem goed vast onder de oksels. De organen hebben even tijd nodig om weer op hun plaats te komen.
  4. Laat het dier even bijkomen en geef het een zetje naar voren. De organen hebben even tijd nodig om weer op gang te komen.
  5. Meestal begint het schaap binnen een minuut te plassen. Als dit zo is kun je met een gerust hart weggaan. Alles zit weer op z'n plaats. Je bent bedankt!
  6. Plast het niet of valt het schaap weer terug op z'n rug of zij? Probeer dan om de boer in te lichten of vraag om hulp via 144.

Zie ook de instructies van de Dierenbescherming hieronder.

 

 Schaap op de rug

Schapen en lammetjes tegelijk redden

Als je een schaap van z'n rug haalt, red je daarmee waarschijnlijk meerdere levens! Vaak zijn het moederschapen met één of twee lammetjes in de buik. Laat je een schaap op de rug liggen, dan gaat niet alleen de moeder, maar ook de lammetjes dood!

Schaapmetlam

'Proficiat: Een schaap gered!'

Op tijd komen doe ik graag. Maar toen ik in de brugklas een schaap van z'n rug af had gehaald kwam ik toch echt te laat op school... Mijn gymleraar (Simon Dros) gebood streng: Ga je logboek halen! Ik ging verbolgen naar de kleedkamer met de gedachte: 'Heb je in de regen in een prutwei een schaap van z'n rug afgehaald en krijg je ook nog een aantekening in je logboek omdat ik hierdoor net te op school komt!' Maar nee, het werd een compliment: 'Proficiat! Een schaap gered' kwam erin te staan! Zulke dingen vergeet je niet!

 

Leestip

Bekijk ook: Uitkijken op Texel

 

VVV Schapenboet de Nederlanden400 NatuurhuisjeDenHoorn400

Social media

Image

Social media