Texelverhalen

Geluksvogel spot unieke dwaalgast

Geluksvogel spot unieke dwaalgast

Conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare: “Deze kortbekzeekoet is veel unieker  dan alle papegaaiduikers bij elkaar!”

Sinds gisteren kan ik me een geluksvogel noemen. Dit omdat ik tijdens storm Corrie een kortbekzeekoet als dwaalgast op Texel heb gespot als toevallig voorbijkomende hardloper. Waar menig vogelspotter soms jaren op moet wachten overkwam mij min of meer bij toeval. Hier lees je mijn bizarre verhaal van mijn unieke waarneming waarmee ik tien dagen na mijn waarneming werd gefeliciteerd zonder dat ik ergens van wist.

In het kort

Tijdens Storm Corrie op 31 januari 2022 is een kortbekzeekoet als dwaalgast op Texel beland. Als toevallig voorbijkomende hardloper heb hiervan een foto gemaakt zoals ik dit wel vaker doe. Al verder lopend nog even gekeken wat voor soort vogel het was: Een zeekoet. Doordat ik deze waarneming bekeek met de app Obsidentiy werd deze waarneming ook direct doorgezet naar waarnemingen.nl. Andere voorbijgangers hebben de vogel even later ook gezien en bij Ecomare gebracht. Dierverzorger Mick Peerdeman herkende als kortbekzeekoet. Een soort die in het hoge noorden thuishoort en pas voor de twaalfde keer in Nederland is gezien, waarvan slechts vier keer levend! Hiermee heb ik zonder dat ik dit besefte een unieke waarneming gedaan waar vogelspotters soms jaren op moeten wachten.

Storm Corrie blaast De Slufter vol water

Maandagmiddag 31 januari ben ik tijdens storm Corrie hardlopend (vol tegenwind) vanuit Oosterend naar het uitkijkpunt van De Slufter gegaan om te kijken of de Slufter weer vol water zou lopen. Terwijl het om 19:00 uur pas hoog water zou zijn, stond de Slufter om vier uur al vol! De filmpjes hiervan werden voor mijn doen super vaak bekeken (de ene zestigduizend en de ander ruim tweehonderdduizend keer).

Klus geklaard

Na even live geweest te zijn op Instagram (Texel_natuur), en nog wat korte filmpjes en foto’s gemaakt te hebben kwam het makkelijkere deel van m’n tocht: uit de wind in de luwte van de ‘Slufterduinen’ over het fietspad richting De Muy. Het was wel even zoeken naar de ‘juiste pas’, want die eerste acht kilometer waarvan zeven pal tegen is wel een prima training, maar geen dagelijkse kost.

Zeldzame dwaalgast gespot

Op het fietspad van de Zanddijk zag ik een vogel zitten. Hij leek wel een beetje op een zeekoet die ik pas na een storm bij De Muy had zien zitten. Maar deze was niet zo mooi, zat op het grijze fietspad, het was een beetje somber door die storm, dus was het even twijfelen, wel of niet op de foto… Toch heel even gestopt, voorzichtig richting de vogel gestapt. Deze bleef gewoon zitten. Met in het achterhoofd de gedachte dat de vogel net zo goed vogelgriep zou kunnen hebben deze foto van een afstandje gemaakt.

2022 01 31 1616 KortbekzeekoetOrigineel

'Gewone' zeekoet

zeekoet 1

Vol verbazing gefeliciteerd

Groot was mijn verbazing toen ik woensdagmorgen 9 februari bij Albert Heijn in Den Burg door Kees Oosterhof met gefeliciteerd met mijn bijzondere waarneming van een zeer zeldzame vogel. Jij hebt toch die kortbekzeekoet bij de Zanddijk op de foto gezet? Ik wist werkelijk niet waar hij het over had. Ja ik heb pas wel een vogel op de foto gezet tijdens storm Corrie, van deze zeldzame vogel wist ik niets af! Het hele verhaal vanaf mijn fotomoment met alle daaropvolgende reacties en kranteberichten waren aan mij voorbijgegaan! Blijk ik ineens een geluksvogel te zijn!

Waarnemingen en gerelateerde berichten

Ecomare over kortbekzeekoet

Unieke dwaalgast in het nieuws

Vogels spotten?

Wil jij ook een keer vogels Spotten op Texel? Op deze lijst (Google Maps) vind je de de meeste vogelkijkplekken, vogelkijkschermen, uitkijkpunten waar je heerlijk los kunt gaan met je verrekijker of telelens. Veel plezier!

VVV Schapenboet de Nederlanden400 NatuurhuisjeDenHoorn400

Conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare: “Deze kortbekzeekoet is veel unieker  dan alle papegaaiduikers bij elkaar!”

Social media

Image

Social media