Texelverhalen

Handigste natuur app

Handigste natuur app

Nooit geweten dat ik zó kon genieten van kleine dingen! Sinds een tijd je gebruik ik het liefst de zelfscanner in de supermarkt. Dat scheelt een keer de boodschappen uitladen en inpakken: Zo gemakkelijk! Nog liever gebruik ik de scanner in de natuur! De meest bizarre beestjes ben ik intussen tegengekomen en nog is het einde niet.

Voorbeelden:

  • Bij een schaapje zie ik zo'n lief wollig Texels lammetje wat door de wei dartelt. Ik denk niet aan een nachtvlinder... 
    Artikel ObsIdentify schaapje
  • Bij een Grote Beer zie ik een steelpan als sterrenbeeld of een groot harig beest uit Canada maar denk ik niet aan een harige rups of dagactieve nachtvlinder! 
    Artikel ObsIdentify Grote beer
  • Zo zout heb het nog nooit gegeten: peper-en-zout-vlinder! 
    Artikel ObsIdentify peper en zout vlinder
  • Bij een witte tijger denk ik aan een een groot ruig beest en niet aan een schattig wit vlindertje! 
    Artikel ObsIdentify Witte tijger
  • Bij een dromedaris zie ik in gedachten een eenbultige kameel door de woestijn sjokken, maar denk ik niet aan een bruine nachtvlinder met TWEE harige voelsprieten op z’n kop! 
    Artikel ObsIdentify dromedaris
  • Bij een lieveling denk ik natuurlijk aan thuis… en niet aan een lichtbruine vlinder met een roze randje! 
    Artikel ObsIdentify Lieveling
  • Tot slot zat er een mot op de ruit. Ik dacht dat hij half opgevreten was door de spinnen. Het bleek echter een streepzaadvedermot te zijn. Hoe leuk: zeldzaam in Nederland. 
    Artikel ObsIdentify streepzaadvedermot

Galgje spelen

Na de waarnemingen van de Terrasjeskommazweefvlieg, Smalvleugelspitskopmot en de Vogelkersstippelmot kreeg ik ineens veel zin om weer het woordspelletje galgje te spelen!

Artikel ObsIdentify terrasjeskommazweefvlieg Artikel ObsIdentify Smalvleugelspitskopmot Artikel ObsIdentify Vogelkersstippelmot

Scan en herken

Hoe weet ik dat nu allemaal? Ben ik ineens een natuurfreak die allerlei determinatiekunsten kan uithalen? Nee! Simpelweg maak ik een foto van wat ik tegenkom en herken deze via de app ObsIdentify welke gekoppeld is aan waarneming.nl. Het leuke is dat je niet alleen de naam van de plant, het beest of wat dan ook gelijk naar voren komt, maar dat je direct ziet hoe zeldzaam je waarneming is. Daarnaast dien je de wetenschap, want steeds meer waarnemingen worden gebruikt bij allerlei wetenschappelijke onderzoeken.

Waarneming.nl

Waarnemingen.nl is 2006 begon als hobbyproject begonnen en intussen uitgegroeid naar een proffessionele omgeving waar zowel de amateur als proffessional z'n waarnemingen kan weergeven en raadplegen. In 2021 is het aantal van tien miljoen waarnemingen in september al gepasseerd!

22.303 spelden in de hooiberg

Met de app ObsIdentify kun je in één klik herkennen wat voor plant of dier er op je foto staat. Met hetzelfde gemak kun je je waarneming doorzetten naar waarneming.nl. De app kan aan de hand van een scherpe foto ruim tweeëntwintigduizend verschillende soorten dieren en planten herkennen die voorkomen in Noordwest-Europa.

Zelf aan de slag

Ga jij ook ontdekken wat er allemaal om je heen leeft en zweeft?

  1. Maak een account aan om op waarneming.nl
  2. Download de natuur scan-en-herken app ObsIdentify:
  3. Koppel je waarneming-account aan de ObsIdentify-app
  4. Maak een foto van plant of dier en laat de app de rest doen!

Inspiratie

Wil je leren hoe je met je smartphone prachtige macrofoto's maakt van insecten? Schrijf je dan in voor mijn workshop smartphonefotografie! In een paar uur tijd leer je hoe je jouw telefoon transformeert in een krachtige macrolens om de kleinste details van de natuur vast te leggen.

Tot ziens!

Wim

 

Social media

Image

Social media