Texelverhalen

Texelse natuurgebieden

Texelse natuurgebieden

Over de natuurgebieden op Texel valt veel te zeggen, hierin is ook geen top tien te maken. Als je het aan mij zou vragen zijn er wel een aantal plaatsen waar ik het meeste kom: De Slufter, de Muy, de Bollenkamer, De Hors, De Eyerlandse duinen (rond de vuurtoren). Graag neem ik je mee naar deze bijzondere plaatsen met een ieder haar eigen charme.

De Slufter

Het meest bekende natuurgebied op Texel is De Slufter. Dit gebied komt regelmatig in het nieuws doordat bij harde wind en hoog water het hele natuurgebied zowat onder water komt te staan. Naast de schitterende beelden die dit opleverd is het op sommige momenten ook catastrofaal voor zeldzame vogels die door deze watervloed hun hele hebben en houwen in het water zien verdwijnen. 

DeSlufter panorama iphone 980

Hier zie je ze De Slufter 'droog'.

SlufterVolWater202201 iphone980 

Hier zie je de Slufter vol water (31 januari 2022), bekijk hier de reel op Instagram of lees het uitgebreide verhaal over De Slufter. Bekijk hier De Slufter via Google Maps.

De Muy

2019 07 15 IMG 2258

De Muy is en van de grootste natuurgebieden op Texel, kortgezegd kun je het vinden tussen De Koog en De Slufter. Een prachtig natuurgebied met duinen, wandelpaden, uitkijkpunten en bijzondere verhalen. In De Muy staat ook (zoalang het duurt) de meest gefotografeerde boom van Texel. Deze markante berk is heel herkenbaar gevormd door de westenwind die op Texel meestal het hardste waait.

Bekijk de fotoreportage van deze bijzondere berk in De Muy op Texel.

 

De Bollenkamer

De Bollekamer is een prachtig duingebied tussen Hoornderslag en Jan Ayeslag op Texel met verschillende wandelpaden. Je kunt zomaar oog in oog staan met exmoorpony’s of schotse hooglanders, gallowaykoeien of schapen. Ik adviseer je om deze schattige dieren op afstand te bekijken je weet namelijk nooit wat ze gaan doen. Al hebben sommige koeien geen horens, ze zijn wel gevaarlijk. In de zomer kleuren de duinen paars van de heide. In de herfst willen de paden nog weleens wat ‘soppig’ zijn. Dit geeft wel een extra dimensie aan dit gebied.

Volgens de website van Nationaal Park Duinen van Texel kun je hier de volgende dingen zien: Kleurige wasplaatjes, waterspitsmuis, noordse woelmuis, konijnen, blauwe en bruine kiekendief, zandloopkevers, mierenleeuw, klokjesgentiaan, dopheide, grote grazers (exmoorpony’s, schotse hooglanders en gallowaykoeien).

Bekijk hier mijn reel op Instagram over De Bollenkamer bij mist en zonsopkomst.

https://goo.gl/maps/uCJDDJHpHLjZ2ykP7

 

Natuurhuisje

Ben jij ook z'n natuurliefhebber? Ontdek dan de leuke natuurhuisjes of vakantiewoningen op natuurhuisje.nl. Alvast een fijne vakantie toegewenst!

Natuurhuisje451breed

Social media

Image

Social media