Texelverhalen

Rondje Texel Fietsen

Rondje Texel Fietsen

Hoeveel kilometer is een rondje Texel fietsen? Wat kom je allemaal tegen? Hoe moet je rijden? Waar kun je het beste beginnen? Waar kan ik naar de wc? Goeie vragen die kunnen spelen als je deze uitdaging aangaat.

Hoge nood

Je kunt natuurlijk een wc-rol en poepzakje meenemen, maar even een van deze Texelse openbare toilet-locaties bezoeken lijkt me handiger.

Start bij 't Horntje

Voor het gemak begin ik mijn routebeschrijving bij dé Texelse boot. Oftewel 'het Horntje'. Een plaats waar waar iedereen op het eiland aankomt. Als je direct bij aankomst al een fiets wilt huren kun je dat doen bij Fietsverhuur Veerhaven Texel.

Prinshendrikzanddijk

Als je door het gehucht 't Horntje bent gereden, houd dan rechts aan. Zodra je kunt rijd je de Waddenzeedijk op. Je verlaat het landelijke en wordt direct geconfronteerd met het eilandgevoel. Links het eiland, rechts de Waddenzee. Na een paar kilometer fietsen over de Prinshendrikzandijk heb je de gelegenheid om even te genieten van deze unieke uitkijkplek over dit nieuwe natuurgebied. Je moet dan door wel even door het hekje op het 'steentjespad'. 

Rondje Texel fietsen prinshendrikzanddijk 1

Naar het Vissersdorp Oudeschild

Vanaf het uitkijkpunt volgen we de dijk in oostelijke richting. Dit kan zowel binnendijks als buitendijks.

Rondje Texel fietsen zonsopkomst oudeschild DSC07599

Een aanrader is om in ieder geval even bovenop de dijk te genieten van het Oudeschild als je er nog een stukje bij vandaan bent. Je boft dubbel als je hier rond zonsopkomst bent, waardoor het dorp voor de oranje/roze hemel een schitterend geheel vormt.

 Rondje Texel fietsen Oudeschild havenhoofd DSC07598 1

Uiteindelijk komen we op de haven terecht. Hier is altijd wel wat te zien, of dat er allerlei bedrijvigheid is, of vooral omdat het er heerlijk stil en leeg is. Dan kun je (als er geen ijs ligt) juist weer mooi genieten van de reflectie van de boten en gebouwen in de haven.

Wat je ook allemaal in Oudeschild gaat doen, wij nu fietsen door! We volgen de haven, en komen langs de waddenhaven en gaan buitendijks verder. Vogelspotters kiezen na Oudeschild de binnendijkse route waardoor je langs verschillende plassen aan de waddenzeedijk vogels kunt spotten. 

Na een aantal kilometer zien we dat de dijk wat meer gaat kronkelen. We volgen de kronkels en slaan rechstaf bij het 'suftstrandje'. Dit gebied heet 'De Zandkes'. Aan je rechterhand ligt de oude kronkelige Waddenzeedijk nog op de oude hoogte zoals hij was in 1953. Aan je linkerhand ligt de robuustere nieuwe dijk op delta-hoogte. Tussen deze dijken fietsen we door en genieten hierbij van de plassen. Na een kilometer trappen we even flink tot bovenaan. Kijk hier eens rustig om je heen. Aan de ene kant zie je Oosterend liggen tewijl je aan de andere kant over het de Waddenzee heen bij helder weer 'de overkant' kunt zien.

De IJzeren Kaap

We vervolen onze weg lans de zeekant. Even later zien we een groot metalen gevaarte: 'De IJzeren Kaap'.

[FOTO IJZEREN KAAP]

Deze 'toren' is in 1954 ontworpen als vuurloos baken dat alleen overdag zichtbaar was voor de scheepvaart. Schepen die de zeekaap en de kerktoren van Oosterend in een bakenlijn hadden, voeren zo veilig, recht de toenmalige haven van Oosterend in. 

Wanneer je vanaf de IJzeren Kaap binnnedijks verder fietst kom je voorbij het Waagejot. Hier zijn vrijwel het hele jaar vogels te zien. Hier broeden ook veel vogels. In het voorjaar is het een enorm gekrijs. Heerlijk!

Kassekeet en Molen van het Noorden

Na de kaap komt na een aantal kilometer komen we lang het gemaal 'Krassekeet'. Dit gemaal staat vlakbij de Molen van het Noorden. Het gemaal op zich is niet zo bijzonder, maar de verhoging (waar je met de auto ook omhoog kunt) Geeft een schitterend uitzicht over dit deel van Texel, maar ook over de Waddenzee. Bij zonsondergang is de Molen van het Noorden een van m'n favoriete plekjes. Hiervoor kun je best even afstappen om wat leuke foto's te maken.

[ZONDSONDERGANG FOTO]

De Schorren en Utopia

We blijven aan buitendijks onze weg vervolgen tot we bij De Schorren aangekomen zijn. Dit is een bijzonder buitendijkse kweldergebied. Vanwege de kwetsbare natuur en bijzondere vegetatie kun je hier niet langs fietsen. We gaan dus even binnendijks verder. Op de plaats waar we over de dijk heengaan staat een groot deel van het jaar ook een vogelkar van Natuurmonumenten. Gidsen kunnen je veel vertellen over de Schorren, maar ook over het binnendijks natuurgebied Utopia, waar jaarlijks tienduizenden trekvogels langstrekken. 

De Schicht

Onze weg gaat binnendijks verder richting de vuurtoren. Bij helder weer kun je hem al zien. Zodra we kunnen fietsen we weer de dijk op om weer buitendijks onze weg te vervolgen. Hier zie je vaak meeuwen, eenden, en scholeksters. Het is hier ook heerlijk om gewoon langs de kant in het gras te gaan zitten luisteren naar alle natuurgeluiden. Bij helder weer zie je aan je rechterhand ons Friese buureiland Vlieland liggen.

Zodra je een standbeeld met bliksemschicht voorbij bent

Wat komt hierna?

De Cocksdorp

Met stip op plaats 1: Even de dijk over bij oude gemaal (hint: ook een toiletgebouw), hier moet je geweest zijn. De haven van Sil. 

Quelderhuys, waterspeelplaats.

Vuurtoren

Kaap Noord, Robbenjager, Torenrestaurant, vuurtoren beklimmen. Strandpaviljoen Faro 2,

Golfbaan Texel

De Slufter

Genieten van het uitzicht over dit unieke natuurgebied.

De Mui (rechtsaf)

Door De Nederlanden, trouwboet.

De Koog

Paal 17

Ecomare

Westerslag (paal 15)

Bollenkamer

Den Hoorn

De Boot

Startpunt rondje Texel

Mocht je ergens anders op vakantie zitten, bijvorbeeld in De Koog of De Cocksdorp? Rijd lekker naar een plekje die je in de beschrijving herkent en start je route daar. Het maakt dus niet uit op welke plaats je begint. Als je de route verder volgt, kom je toch uit op de je beginpunt. Heb je zin in een dubbele afstand? Rijd de route dan nog een keer, maar dan anders om. Ik weet het zeker: Je ziet alles van een andere kant en het wordt opnieuw genieten!

 

VVV Schapenboet de Nederlanden400 NatuurhuisjeDenHoorn400

Social media

Image

Social media